Tijdpad en zijpad

Dichtbundel Ton Hetebrij

 

Auteur(s): Ton Hetebrij
Jaar: 2015
Pagina’s: 54
Uitvoering: Paperback
Prijs: €10,-

Bestellen


Persbericht

Rijnsburger Ton Hetebrij debuteert met dichtbundel ‘Tijdpad en Zijpad’
‘Het leven dat we krijgen is niet kort, we maken het kort: eerst beseffen we niet hoe het voortgaat, daarna merken we dat het voorbij is ’. Dichter-verhalenverteller Ton Hetebrij is niet de man om zijn tijd te verdoen en nam zich voor zijn dichtwerk uit te geven. De bundel is vanaf 15 oktober verkrijgbaar bij Boekhandel Van den Berg in Katwijk a/d Rijn en de Readshop in winkelcentrum De Hoftuin in Rijnsburg.

Ton Hetebrij is oud-docent. Vraag je hem waarom hij verhalen vertelt dan kan hij dat duiden: leerlingen zijn gevoelig voor de magie van het woord, van het verhaal. Die ervaring heeft verslavend gewerkt, is hij nooit meer kwijt geraakt. Vraag hem naar zijn liefde voor de poëzie en het antwoord laat op zich wachten. In een voorzichtige poging zegt hij daar het volgende over: “Bij lessen Nederlands op de Kweekschool (nu Pedagogische Academie) kreeg ik voor het eerst te maken met gedichten en dat heeft gewerkt als een soort blikseminslag. Een verklaring heb ik er niet voor. Opgegroeid in een gezin waar niet of nauwelijks werd gelezen, was poëzie een onbekend verschijnsel. Die eerste confrontatie groeide uit tot een liefde voor het leven, strooptochten langs vele boekwinkels, vooral langs De Slegte, altijd op zoek naar die volgende “onmisbare” bundel. Na een leven lang lezen en verborgen schrijven groeide het verlangen zelf met iets over de brug te komen.
Ton over zijn eigen dichtbundel: “Het is laat, de startlijn (1946) ligt al behoorlijk ver in het verleden. Om niet werkelijk te laat te zijn, en gevoed door een vleugje ijdelheid, waag ik het met mijn schrijfsels naar te buiten te komen. Aan het einde van een creatief proces wil men gehoord, gezien of gelezen worden. Sterker nog: er bestaat een uitspraak dat het resultaat van zo’n creatief proces pas echt af is áls het wordt gehoord, gezien of gelezen. Het is nu aan de lezer”.

.


Preview: